ΙΣΤΟΡΙΑ
imagesCAQFHWBV.jpg

Ο άνεμος στον αρχαίο κόσμο

Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τους ανέμους θεούς και τους τιμούσαν με προσφορές και θυσίες. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη μυθολογία, οι άνεμοι ήταν τέσσερις και κατοικούσαν κοντά στη Θράκη, στα Ριπαία όρη. Ήταν γιοι της Ηώς (προσωποποίηση της αυγής) και του Τιτάνα Αστραίου, και τα ονόματα τους ήταν Βορέας (ο βόρειος άνεμος), ο Εύρος (ο νοτιοδυτικός άνεμος), ο Νότος (ο νότιος άνεμος) και ο Ζέφυρος (ο δυτικός άνεμος).
Διαχειριστής και φύλακας των ανέμων ήταν ο Αίολος, γιος του Ιππότου και της Μελανίππης. Βασίλευε στην "πλωτή Αιολία", που οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι βρίσκεται κοντά στην Σικελία. Εκεί κρατούσε κλεισμένους σε μια σπηλιά τους ανέμους ή τους κρατούσε αιχμάλωτους μέσα σε ασκούς. Μόνο με την άδεια του Δία τούς ελευθέρωνε και, αν τυχόν, τον παράκουγε και άφηνε ελεύθερους τους ανέμους χωρίς την έγκρισή του, εκείνος προκαλούσε τρικυμίες και ναυάγια.

imagesCAGTW5PB.jpg
imagesCAZKM67R.jpg

Όπως μας διηγείται ο Όμηρος στην Οδύσσεια, ο Αίολος φιλοξένησε τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του και τους υποσχέθηκε ότι θα τους βοηθούσε να φτάσουν γρηγορότερα στην Ιθάκη. Ο "ταμίας των ανέμων", τηρώντας την υπόσχεσή του, έδωσε στον πολυμήχανο βασιλιά της Ιθάκης έναν ασκό που μέσα του είχε κλείσει όλους τους ανάμους, ενώ φρόντισε να αφήσει έξω μόνο το Ζέφυρο να πνέει ούριος, για να σπρώχνει ευκολότερα το πλοίο τους. Όμως, οι σύντροφοι του Οδυσσέα από περιέργεια άνοιξαν τον ασκό για να δουν τι κρυβόταν μέσα, με αποτέλεσμα να ξεχυθούν με ορμή όλοι οι υπόλοιποι άνεμοι και να προκαλέσουν μια φοβερή καταιγίδα που έριξε το πλοίο του Οδυσσέα πίσω στην ακτή της Αιολίας. Ο Αίολος τότε, πιστεύοντας ότι οι θεοί είχαν καταραστεί τον Οδυσσέα, αποφάσισε να μην τον βοηθήσει και τον άφησε στην τύχη του.

imagesCALPI8VM.jpg