Αιολικά πάρκα

Η αιολική ενέργεια στην Κρήτη
Ας κάνουμε μια εικονική περιήγηση στα αιολικά πάρκα της Κρήτης

5226858945_9c99eb4150[1](1).jpg

Η σχέση ανάμεσα στην Κρήτη και στην Αιολική Ενέργεια ξεκινάει από την αρχαιότητα, όταν οι Μινωίτες εκμεταλλεύτηκαν από τους πρώτους την ισχύ του ανέμου στη στεριά και στη θάλασσα.
Αν θέλουμε να μιλήσουμε για τα σύγχρονα χρόνια, τότε και πάλι η Κρήτη κατέχει ίσως μια παγκόσμια πρωτιά, στο χώρο της Αιολικής Ενέργειας. Τούτη δεν είναι άλλη από το οροπέδιο Λασιθίου. Υπολογίζεται ότι στα μέσα του 20ου αιώνα χιλιάδες παραδοσιακοί ανεμόμυλοι συνολικής ισχύος 5 MW, προοριζόμενοι σχεδόν αποκλειστικά για άντληση υπόγειων αποθεμάτων νερού και άρδευση των καλλιεργειών, είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή του οροπεδίου Λασιθίου, στην ανατολική Κρήτη. Πρόκειται για το πρώτο Αιολικό Πάρκο στον κόσμο συνολικής ισχύος αυτής της τάξεως. Σήμερα οι χιλιάδες ανεμόμυλοι δεν χρησιμοποιούνται πια για παραγωγικούς σκοπούς, παρά μόνο αποτελούν ένα πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο.

Θρυλικό έχει μείνει το όνομα του Εμμανουήλ Παπαδάκη ή Σπιρτοκούτη, ο οποίος ήταν εκείνος που επινόησε την κατασκευή πάνω στην οποία βασίστηκε η υλοποίηση των ανεμόμυλων του οροπεδίου Λασιθίου. Για το Σπιρτοκούτη δίδονται περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα που αναφέρεται αποκλειστικά σε αυτόν.
Η σύγχρονη ανάπτυξη Αιολικών Πάρκων στην Κρήτη ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν η Δ.Ε.Η. εγκατέστησε τα πρώτα Αιολικά Πάρκα στην περιοχή της μονής Τοπλού στη Σητεία. Έκτοτε, η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, οδήγησε πολλούς επενδυτές να υλοποιήσουν δεκάδες εγκαταστάσεις Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον για επενδύσεις Αιολικών Πάρκων παραμένει αμείωτο ακόμα και σήμερα, γεγονός που επιβεβαιώνει τα πολύ καλά χρηματοοικονομικά χαρακτηριστικά των επενδύσεων Αιολικών Πάρκων στην Κρήτη.
Πλήθος επίσης μικρών αυτόνομων συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία προορίζονται στην τροφοδοσία μικρών, μεμονωμένων και απομακρυσμένων καταναλωτών έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια σε όλη την έκταση του νησιού.

Παίξε τώρα ένα άλλο παιχνίδι

Προβληματισμός: Πόσο άραγε κοστίζει ένα αιολικό πάρκο; Συμφέρει τελικά;